Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élettörténete, Karrierje

2011.11.19

 

 anastacia_25.jpg Élettörténete, karrierje: Anastacia Chicagóban született. Családja is a szórakoztatóiparban dolgozik: apja, a német származású Robert Newkirk (1936–2005) énekes volt, anyja, az ír származású Diane Hurley Broadway-musicalszínésznő. Nővére Shawn (stylist), öccse pedig Brian, aki autista.
 
   
   Miután apja, aki bipoláris depresszióban szenvedett, elhagyta a családot, New Yorkba költöztek. Anastacia ekkor tizenéves volt. Itt egy manhattani tehetséggondozó iskolába járt. Hamarosan érdeklődni kezdett a tánc iránt, annak ellenére, hogy tizenhárom éves korában Crohn-szindrómával diagnosztizálták.        

   

      1992-ben tett szert először némi ismertségre, amikor Oleta Adams Get Here című dalát énekelte a BET tévécsatorna Comic View című műsorában. Az 1990-es évek elején rendszeresen szerepelt a Club MTV-n és a Salt-n-Pepa hiphopegyüttes pár videoklipjében is feltűnt.

    1999-ben figyeltek fel rá a lemezkiadók, miután az MTV The Cut című tehetségkutatóján a döntőbe került. A második helyen végzett, de a műsor házigazdájára, Lisa „Left Eye” Lopesra és a három zsűritagra jó benyomást tett. 1999 márciusában lemezszerződést írt alá a Daylight Recordsszal, ami a Sony BMG birtokolta Epic Recordshoz tartozott.

  Anastacia első albuma, a Not That Kind 2000-ben jelent meg, és hatallmas sikert aratott Európa, Ázsia és Óceánia összesen nyolc országában vezette az albumslágerlistát, Ausztráliában pedig az első kislemeznek, az I’m Outta Love-nak köszönhetően háromszoros platinalemez lett. Második albuma, a Freak of Nature is magas példányszámban kelt el, bár nem annyiban, mint az első. Az első kislemez az albumról a Paid My Dues volt.
 
  A második, a One Day in Your Life a 11. helyig jutott a brit slágerlistán és a top 10-be került több európai országban. A harmadik, a Why'd You Lie to Me a top 30-ba jutott a brit slágerlistán, a negyedik, a You’ll Never Be Alone pedig elérte a 28. helyet az amerikai Adult Contemporary slágerlistán. Az Egyesült Államokban csak 2002 májusában jelent meg, és Anastacia a nem sokkal korábban autóbalesetben meghalt Lisa Lopes emlékének ajánlotta.

 
    Nem sokkal ezután az album új, kétlemezes kiadásban is megjelent, rajta három bónuszdallal, három remixszel és két koncertfelvétellel a 2002. szeptember 13-án Japánban adott koncertjéről.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 2002-ben a VH1's Divas Live koncerten ő is fellépett Celine Dion, Shakira, Cher, a Dixie Chicks és Stevie Nicks mellett, valamint felénekelte a Love Is a Crime című dalt a Chicago című filmhez. A dal listavezető lett az amerikai Hot Dance Club Play listán. A 2002-es labdarúgó világkupa hivatalos dalát, a Boomot is ő énekelte.
 
 

 
    Anastacia egyike volt annak a tizenöt előadónak, akik híres Disney-betétdalokat dolgoztak fel a DisneyMania albumon. Az 1937-ben bemutatott Hófehérke egyik, eredetileg Adriana Caselotti által előadott betétdalát, a Someday My Prince Will Come-ot adta elő. Ez és a Boom is szerepeltek a bónuszdalok között a Freak of Nature új kiadásának második lemezén.
 
 
 
 
 Az első években híres szemüvegei a védjegyévé váltak, de 2005 augusztusában látásjavító műtéttel helyrehozatta a látását. 2003-ban melkisebbítő műtétett végeztek nála, mert rák volt a bal mellében. A műtét és a sugárkezelések után létrehozta az Anastacia Alapítványt, hogy felhívja rá a figyelmet, hogy a mellrák a fiatalokat is sújtja. Harmadik albumának témájára és hangzására nagy hatással voltak az átéltek.

 2005-ben a brit The Box zenei csatornának azt mondta, hangja veszített az erejéből, és nem tudott dolgozni, ezért hosszú időbe telt, hogy olyan dalokat írjon és rögzítsen, amelyekkel elégedett. 

  Ahogy a Rove ausztrálműsorban elmondta 2004-ben, Anastacia szerette volna, ha hangja erőteljesebb, mert úgy érezte, korábbi felvételeiből valami hiányzik. Rockhangszerekkel kísérletezett, hogy más hangulatot adjon zenéjének, de úgy érezte, a popzenei hangzást is meg kell tartania, mert a túlzott vadság nem illene a hangjához. Ebből született új albumának hangzásvilága, amelyet sprocknak nevezett el (a soul, pop és rock keveréke).

 2003-ban kezdett dolgozni az Anastacia című albumon Glen Ballarddal, Dallas Austinnal és David A. Stewarttal. Együttműködött Sonny Sandovallal, a P.O.D. énekesével is, a társadalmi tudatosságot tükröző I Do című dalon. 2004 márciusában jelent meg az album első kislemeze, a Left Outside Alone. Az album nagy sikert aratott, a slágerlista élére került az Egyesült Királyságban, Írországban, Hollandiában, Ausztráliában, Görög- és Németországban is. Előző két albumával ellentétben ezt nem jelentették meg az Egyesült Államokban, bár háromszor is tervezték. A Left Outside Alone-t kétszer is megjelentették ugyan, de keveset játszották a rádiók. Dance remixe a Hot Dance Club Play slágerlista ötödik helyére került, mivel azonban a dal eredeti változatát nem játszották, az album megjelenését elhalasztották, végül az újonnan kitűzött napon, 2004. augusztus 30-án sem jelent meg.
  2004 szeptembere és 2005 augusztusa közt turnézott, a turné eredeti neve Live at Last („végre élőben”) volt, de 2005-re átnevezték Encore turnéra. 2005 végén megjelentette első válogatásalbumát, a Pieces of a Dreamet.

  Négy bónuszdal szerepelt az albumon, köztük a címadó Pieces of a Dream és az Eros Ramazzottival felvett, félig olasz nyelvű I Belong to You (Il ritmo della passione) nagy sikert arattak. Bár a kiadója vette rá, hogy válogatásalbumot adjon ki, Anastacia elégedett volt a végeredménnyel, azt mondta, mintegy krónikaként foglalja össze karrierjének első öt évét.
 
  Nem sokkal az I Belong to You (Il ritmo della passione) megjelenése után Anastacia kiadta első koncertfelvétel-DVD-jét, Live at Last címmel. A 2006. március 27-én Európában megjelent DVD-n a berlini és müncheni koncertek felvételei találhatóak, és négy videoklip is szerepel rajta: a Left Outside Alone amerikai változata, a válogatásalbum három kislemezdalának klipje (a Ben Moodyval felvett Everything Burns, a Pieces of a Dream és az I Belong to You (Il ritmo della passione), az előző albumhoz felvett öt dal (I Do, Rearview, Seasons Change, Underground Army, Time) klipjei, valamint egy dokumentumfilm a turnéról.

  Ezután két évre visszavonult. Ezalatt az idő alatt férjhez ment, illetve ruhákat tervezett, amiknek a reklámarca is ő volt az S. Oliver kollekcióban. A Limited Luxury kollekció, melyet a Swarovski céggel tervezett, 2007. november 2-ától volt kapható, de csak kevés országban. 2006 szeptemberében került a boltokba az Anastacia nevű parfüm.

  2007 augusztusában az Anastacia by S. Oliver weboldalra kikerült videófelvételen, mikor jövőbeli terveiről kérdezték, Anastacia megerősítette, hogy új albumon dolgozik és ruhakollekciót is meg fog jelentetni. Az album címét és megjelenésének dátumát ekkor még nem említette.

 2007 novemberében a hivatalos honlapján található életrajzába is bekerült, hogy 2008-ban új albuma jelenik meg és turnéra is indul.2008. július 24-én jelentette be, hogy negyedik stúdióalbuma, a Heavy Rotation október 27-én jelenik meg Európában és Ázsiában, és 2009-ben a világ többi részén. Az albumon közreműködő producerek Ne-Yo, a The Heavyweights, Lester Mendez, J. R. Rotem és Rodney Jerkins.

    Az első kislemez, az I Can Feel You augusztus 25-én került a rádióadókhoz. 2010 márciusában Anastacia több alkalommal is fellépett az Art on Ice műsorban, amelyet a zürichi Hallenstadionban és Lausanne-ban rendeztek. Hivatalos weboldala szerint a műsor „egyedülálló, úttörő keveréke az olimpiai szintű műkorcsolyázásnak és a popzenének; Anastacia zenéje a világ legjobb műkorcsolyázóit ihleti meg és szolgál aláfestő zenéül műsorukhoz, melynek koreográfiáját épp Anastacia slágereihez tervezték.”

   2010 május 25-én rögzített egy duettet az orosz Dima Bilannal. A szám a Safety ('Biztonság') címet kapta. A dalt elsőként az orosz MUZ Tv díjátadó gáláján adták elő élőben, Június 11-én, Moszkvában. Itt Anastacia előadta egy másik népszerű számát is, a One Day in Your Life-ot. A Safetyt Európában is tervezik megjelentetni, 2010 második felében. Anastacia zsűritag lesz a brit televízió Don’t Stop Believing ('Legyen hited') című műsorában, amit a Five csatorna fog közvetíteni. A műsort a Glee című zenés vígjátéksorozat ihlette. A tehetségkutató háziasszonya Emma Bunton brit énekesnő lesz.

  2010. március 23-án Anastacia bejelentette, hogy csatlakozik Nataliához a Natalia Meets Anastacia („Natalia találkozik Anastaciával”) koncertsorozaton, aminek a belgiumi Sportpaleis aréna ad otthont. A legalább négy koncertből álló koncertsorozatra 2011 januárjában került sor. A két énekesnő közös dalt is felvett, Burning Star címmel, ami 2010. szeptember 17-én, Anastacia születésnapján jelent meg.
  A Natalia meets Anastacia koncertsorozat után Anastacia stúdióba vonul, hogy rögzítse ötödik stúdióalbumát. Eközben fog a boltokba kerülni a Nataliával énekelt duett is, a Burning Star. A Dima Bilannal rögzített Safety 2010 őszétől  volt kapható Európában.
  Rajongói kérdésekre válaszolva, Anastacia közölte, hogy 2011-ben biztosan megjelentet néhány kislemezt, melyek új korongját fogják népszerűsíteni, mielőtt az egész lemezt piacra dobná. Valószínűleg 2012-ben. Hogy melyik szám lesz az ún. "lead single" ami az első és meghatározó dal lesz az albumról, még nem döntött, ahogy még az sem biztos, hogy melyik kiadóval fog együtt dolgozni, hiszen a Universal/Mercury megpróbálta őt átformálni, ami a rajongóknak nem tetszett.
 
 Új albumához 2010 májusától kezdve, már rögzített is dalokat. 2011/12-es lemezével a rajongóit biztosan megörvendezteti, hiszen visszatér egyedi ’sprock’ stílusához, mely a soul, a pop, és a rock keveréke. Az album hangzásvilága, a 2004-es Anastacia (album) hoz fog hasonlítani.
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.